PUBLICISTICĂ

,,Ferestre spre Cer” – expoziție de icoane pe sticlă la Muzeul Satului



26.10.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro




Muzeul Satului este o lume cu totul și cu totul aparte. Odată intrat în incinta muzeului, simți cum te desprinzi și te rupi de agitația și artificialitatea urbanului. Intri într-o altă lume, a ruralului, a naturalului, a firescului, o lume a originilor noastre firești de care ne-am îndepărtat de mult și cu mult. Casele cu identitate proprie, aleile și potecile ce te conduc spre locuri nebănuite și uluitor de frumoase, peisajul natural, pisicile care te întâmpină la tot pasul, îți induc o stare de liniște interioară, dar și de bucurie.

În ziua de 22 octombrie, întregul complex muzeal era în sărbătoare în cinstea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, din Tesalonic. Atmosfera era una veselă, de sărbătoare, cu spectacole cu muzică și dansuri din folclorul românesc, dar și una de târg, cu meșteri populari ce-și scoseseră la vânzare obiecte realizate cu atâta măestrie și produsele culinare tradiționale. Plimbându-ne pe alei, am zăbovit un pic sub coroana unui stejar foarte bătrân, ce părea a fi paznicul locului si al timpului.

,,Ferestre spre Cer”, expoziția noastră de icoane pe sticlă și lucrări de inspireție religioasă, a venit în completarea atmosferei generale a muzeului.
Icoanele pe sticlă au o energie și un farmec aparte. Și unde ar fi  mai potrivit locul pentru ele, dacă nu chiar într-o căsuță tradițională din lemn.

Când ni s-a descuiat ușa și am intrat în Casa Glod, am simțit că este o casă vie, că ea treiește, că ea are și degajă o energie aparte. Casa, cu cele trei cămăruțe, cu ferestre micuțe și  uși joase, cu podea si plafon din lemn, mi s-a părut casa din povestea piticilor de altădat. Încă din curtea casei, ne-a intâmpinat o pisică prietenoasă, ce ne-a însoțit înăuntru și care ne-a asistat pe toată durata panotării.
După ce s-au așezat icoanele și lucrările cu caracter religios pe simeze, șevalete si etajerele din încăperi, atmosfera interioară a casei a căpatat un aer și mai deosebit. Asemenea unei făpturi neprihănite, așa cum mi s-a părut că am găsit-o la venire, icoanele noastre, i-au conferit sfințenie, au încununat-o cu acea aură de lumină specifică sfinților.

Participanții la vernisaj, doamna profesor-artist plastic Elena Borundel, domnul Cornel Dumitrescu – custode, doamna Iulia Grumăzescu – director artistic al muzeului, expozanții cursanți și absolvenți ai Școlii de Artă București – Secția Decorațiuni Interioare, rudele, prietenii, invitații, pictorul Vergil Cojocaru Cover, pictorul de negru Elian Băcilă, domnul profesor geograf Dumitru Baltă, vizitatorii spontani, au înnobilat evenimentul cu lucrările, discursurile și prezențele domniilor lor.

Mascota evenimentului a fost cătelușul familiei Borundel, un pui din rasa Fox Terrier, de numai o lună și jumătate, care a stârnit zâmbete și admirație și a fost plimbat prin brațele tuturora.

În concluzie, o zi petrecută în Muzeul Satului, este o adevărată încântarea a sufletului și totodată o binecuvântare de la Dumnezeu.







Sărbătoarea breslei – expoziție de artă sacră
20.10.2016 RALUCA-IOANA ENĂCHESCU


Menținând tradiția din fiecare an, artiștii plastici religioși și restauratorii din România au organizat la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” din București  sărbătoarea breslei lor, de ziua patronului artelor frumoase, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, marți, 18 octombrie, orele 15,00.

Evenimentul a fost deschis la Biserica din Gorj, din cadrul Muzeului Satului printr-o slujbă de pomenire a membrilor breslei, trecuți în eternitate și o comemorare a tuturor ucenicilor Sfântului Apostol Luca de acum aproape 2.000 de ani și până în zilele noastre.

În timpul ceremonialului și-a făcut apariția pe pajiștea  din fața bisericii o pisică neagră, prietenoasă, ce s-a plimbat nestingherită printre picioarele participanților și care a atras atenția și zâmbetul tuturor.

După pomenire a avut loc în Foaierul H.H Stahl, vernisajul expoziției de artă sacră a membrilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare, în cadrul căruia au luat cuvântul preot paroh dr. Florin Șerbănescu, criticul de artă Marius Tița, Liviu Dumitrescu, Cristian Olteanu, Florin-Ionuț Filip, etc.

Pe lângă icoane pe lemn sau sticlă, mozaicuri și alte lucrări cu caracter religios, un farmec aparte au dat evenimentului, demonstrațiile de pictură în diferite tehnici (tempera pe lemn, acrilic pe pânză, frescă) susținute de către studenții Universității Naționale de Arte din București.

Printre expozanți i-am reîntâlnit pe Gheorghe Coman, Elena Borundel, Cîrstina de la Studina, Elian Băcilă.
Ca deobicei, nu au lipsit bucatele și băutura, fotografierile de grup, socializările și noile prietenii, atât de caracteristice lumii artiștilor.

Expoziția poate fi vizitată  până pe 6 noiembrie (de miercuri până duminică între orele 10,00 – 18,00).






„Ocru”-ul lui Andrei Damo

26.10.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro



Tablourile lui Andrei Damo par desprinse dintr-o altă epocă. O expoziție Andrei Damo te uimește și te copleșește prin numărului mare al lucrărilor, prin stilul ce te duce cu gândul la picturile Renașterii, dar și mai mult ale Barocului, la personajele lui Velazquez. O altă particularitate a expozițiilor Andrei Damo este eleganța desfășurării evenimentului în sine: spațiul expozițional ales (sala mare de expoziție a Cercului Militar), ținuta/prezența artistului,  până chiar și tratația rafinată constând doar în șampanie și pișcoturi.

La expoziția din acest an, pictorul a căutat să-și facă simțită prezența în scena expoziției prin aducerea unor obiecte atât de prețuite domniei sale, materialele de lucru: șevaletul, tuburile cu culori, pensulele.

După cum sugerează și numele ales expoziției din acest an, „Ocru”, această culoare predomină în paleta coloristică generală a lucrărilor, care înfățișează în mare parte femeia-nud, caii, portrete, scene de luptă.


Și pentru că în urmă cu un an, am avut ocazia să vizitez pentru prima oară o expoziție Andrei Damo, din ale cărei lucrări nu se regăseau acum pe simeză, l-am felicitat pe artist și l-am întrebat mirată, dacă toate acestea au fost realizate doar în răstimpul dintre cele două expoziții. Ei bine: „Da. Asta e meseria mea, să pictez”.



Salonul Naţional de Artă Medievală

27.10.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU

 www.ideon3d.ro



În perioada 19 septembrie – 21 octombrie 2016, la Biblioteca Naţională s-a desfășurat expoziţia Ipostaze Medievale – Interferenţe C@rteProPatrimoniu – Revalorificări contemporane, organizată în cadrul Salonului Naţional de Artă Medievală, cu ocazia Zilelor Bucureştiului (19-25 septembrie) şi a Nocturnei Bibliotecilor, ediția a VII-a (30 septembrie).

99 de artişti prestigioşi au expuns lucrări inspirate din iconografia creştină, realizate în tehnici consacrate în perioada medievală (bizantină, romanică și gotică): frescă, mozaic, vitraliu, tapiserie, ceramică, sticlă, metal, grafică, pictură, sculptură etc.

Așezate într-un spațiu expozițional extrem de generos, de proporții  asemănătoare celor medievale, și bine luminat, ce-i drept artificial, lucrările păreau niște străjeri amuțiți ai timpului, care te chemau să le admitiri frumusețea și să le înțelegi mesajul.

Atmosfera generală a expoziției a fost una impresionantă cu trimitere sugestivă în lumea medievală. În sala împunătoare, asemenea Marelui Univers al Artelor, noi privitorii și artiștii păream trecători efemeri ai timpului.


In concluzie, deși nu s-a inventat încă Mașina Timpului, oamenii își caută mereu timpul sufletului lor, visând prin intermediul artelor.



Acuarelele lui Mugur Popa

29.10.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU

 http://ideon3d.ro/acuarelele-lui-mugur-popa/


De profesie arhitect, Mugur Popa obișnuiește să combine munca cu relaxarea. La șantierele sale de lucru, prin diverse colțuri al țării, fie la munte, fie la șes, Mugur pleacă mereu însoțit de colile de desen și acuarele. Pentru el, acuarela este ca aparatul de fotografiat pentru alții.

Mugur este un atent observator, de aceea acuarelele sale reflectă foarte bine realitatea, o realitate însă filtrată prin propria-i sensibilitate. Peisajele de orice fel, casele, plantele, animalele, oamenii capătă forme gingașe prin simpla fuziunea a culorilor ce este atent stăpânită de către artist.

M-am bucurat să-l revăd azi pe Mugur Popa, fostul meu coleg de facultate, pictând pe o pajiște din incinta Muzeului Satului. Prietenii și simplii trecători curioși, toți admirau ușurința cu care Mugur stăpânește tehnica acuarelei. Unul dintre copiii prezenți la acest eveniment, impresionat de desenele lui Mugur, a încercat să-i calce pe urme. Asistat și îndrumat de către artist, el a reușit să finalizeze cu succes prima sa acuarelă.

Așadar, azi Mugur Popa și-a adăugat noi lucrări în portofoliu, iar noi privitorii am primit o picătură din taina acuarelei.



Elian Băcilă – pictorul de negru și lumină

31.10.2016    RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideoned.ro
http://ideon3d.ro/elian-bacila-pictorul-de-negru-si-lumina/



În pictura lui Elian Băcilă predomină negrul. Deși socotit alături de alb nonculoare, negrul de pe pânzele lui Băcilă, intră într-un dialog subtil cu lumina, căpătând străluciri și tente nemaiîntâlnite. Secretul constă  în alăturarea unor texturi diferite, mate, luciose, netede, rugoase sau reliefate ce reflectă sau absorb în mod diferit lumina. 

Într-o zi însorită de toamnă, l-am găsit pe pictor în atelierul său, pregătind trei lucrări deosebite, pentru trei personalități ce l-au inspirat și influențat în creația sa: Jean Michel Jarre – titanul muzicii electronice, Pierre Soulages – colosul Abstracționismului și Rodion Ladislau Roșca – părintele muzicii electronice din România.

Zecile de schițe așternute pe hartie parcă așteptau să prindă viață pe pânză. Negrul acrilic, bitumul sau mica erau delicat așternute pe pânză de către artist, cu ajutorul pensulelor, bidinelelor sau a cuțitelor. În liniștea atelierului, n-avei cum să nu observi complexul dialog dintre negrul absolut și negrul luminos de pe pânzele artistului.


Așadar, nu subestimați negrul. El poate prinde străluciri nebănuite și transmite mesaje subtile. Inspirat de muzica electronică, de arhitectură, dar mai ales de structurile  geologice, pictorul Elian Băcilă reușește cu măiestrie să combine pictura cu fenomenele optice într-un abstract propriu și inconfundabil.



Bienala Artelor Decorative – o expoziție cu rafinament

05.11.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
 www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/bienala-artelor-decorative-o-expozitie-cu-rafinament/



Începând din 4 noiembrie, Sala Constantin Brâncuși a Palatului Parlamentului găzduiește un nou salon de artă, de astă dată, artă decorativă.

Sunt prezentate publicului lucrări de tapiserie, ceramică, metal și sticlă, de mari și mici dimensiuni, realizate într-o varietate cromatică și texturală.

Tapiseriile, de dimensiuni mari, unele chiar impresionante, realizate în palete coloristice vii, în tehnicile de țesut, colaj textil, aplicații diverse, predomină întreaga expoziție.  Unele sunt atât de delicat realizate, cu treceri de culoare în degrade, încât îți crează, de la distanță, senzația de acuarelă.

Ceramica este reprezentată de lucrări deosebite, ce-ți atrag atenția și te uimesc prin minuțiozitatea dusă până la detaliu. Metalul îmbracă divese forme și volume, precum pești, pasări, camelion, copac până la coloane de mari înălțimi. Sticla este prezentă în număr mai mic, dar cu un rafinament ce le întrece pe toate celelalte.

În cadrul vernisajului, un moment inedit l-a constituit prezentare unei colecții de creație vestimentară, care a dat dinamism evenimentului.



Teatrul InDArt și-a deschis stagiunea cu o nouă premieră

07.11.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/teatrul-indart-si-a-deschis-stagiunea-cu-o-noua-premiera/



Duminică 6 noiembrie, Teatru independent InDArt și-a deschis stagiunea cu o nouă premieră – ,,Amanta de la prânz’’, în regia lui Bogdan Gagu, având în distribuție pe actorii  Ciprian Almășan, Silvia Gagu, Cristina Diaconescu, Alin Brancu, Eduard Bot.

Sala mare a Clubului Quantic, trensformată de data asta în sală de teatru, a devenit neîncăpătoare. Deși se anunțase ,,Sold Out’’, lumea doritoare de teatru s-a prezentat în număr foarte mare, 170 de spectatori.

Spectacolul ,,Amanta de la prânz’’ este o comedie romantică, ce prezintă problemele conjugale ale două cupluri, Oliver-Nora şi Petter-Carrie, ajunse fiecare în impas.  Se pare că nici experienţa profesională a lui Oliver, psiholog , scriitor şi consilier în mariaj şi nici marea avere a lui Petter nu sunt îndeajuns pentru  bunul mers al căsniciilor lor.

Când Oliver află de la Carri că soţia lui îl înşeală cu soţul acesteia, cei doi ,,încornoraţi” pun la cale un scenariu, cu care speră să stârnească gelozia partenerilor lor, pentru a-i recâştiga. Conflictul şi tensiunea dintre cele patru personaje, sunt mereu întrerupte de apariţiile comice ale lui Leo, un actor de comedie, proprietarul apartamentului în care locuiesc Oliver şi soţia sa.

Planul celor doi reuşeşte să readucă lucrurile la normal şi la reîntregirea cuplurilor, însă înainte de plecare Carri reuşeşte să-şi facă o programare la cabinetul lui Oliver, în următoarele zile, la ora 12, înainte de masa de prânz…pentru consiliere maritală.

Aşadar, ,,Amanta de la prânz’’ este un spectacol plin de viaţă şi umor, cu actori tineri şi dinamici, un spectacol ce te binedispune şi-ţi smulge multe aplauze la final.

În ansamblu, este o expozițe de înaltă clasă artistică, ce reunește lucrări care mai de care mai interesante, unele dintre ele chiar spectaculoase, caracterizate printr- o mare varietate de tehnici și materiale, duse de la simplu până la rafinament.


Teatrul InDArt în ,,Divorț în ziua nunții’’

14.11.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro


În data de 13 noiembrie a avut loc o nouă reprezentație a piesei de teatru ,,Divorț în ziua nunții’’ în regia lui Cătălin Stelian, având în distribuție pe actorii Silvia Gagu, Cristina Diaconescu, Adelina Mihalcea, Alin Brancu și Emanuel Bighe. Spectacolul a fost premiat la Festivalul de teatru Comic7B  pentru interpretare feminina (Silvia Gagu) și este cel mai jucat spectacol al teatrului InDArt din 2016.

July este menajeră la un hotel, care tocmai fusese închiriat pentru o nuntă. În ajunul nunții are loc Petrecerea burlacilor, iar mirele, amețit de băutură, ajunge în apartamentul nupțial cu o femeie frumoasă care-i stârnește pasiune. A două zi dimineață, ziua nunții, trebuiau șterse urmele aventurii, așa că July este trimisă să-și acorde serviciile de menaj, însă intră fără voia ei în vâltoarea evenimentelor. Bill și cavalerul său de onoare, Tom, încearcă să acopere aventura față de Rachel, viitoarea mireasă, însă le este foarte greu atâta timp cât ,,cealaltă” femeie s-a închis în baie și nu mai vre să iasă. July este când confundată cu doamna misteriosă care l-a ademenit pe mire, când cu o doamnă de companie, când prezentată ca noua iubită a lui Tom, dar nicidecum crezută că ea este menajera. Într-un final adevărul iese la iveală: femeia misteriosă este chiar Judy, iubita lui Tom. De aici începe ,,tragedia” celor două cupluri, Rachel-Bill mirii, cu trădare în ziua nunții lor și Jody-Tom care își doreau atât de mult noapte lor fantastică, dar pe care Jody a trăit-o cu Bill. Într-un final menajera, înfuriată pentru că a fost reținută în aparamentul nupțial și a pierdut atâta timp cu problemele clienților, preia controlul situației și face ,,ordine’’ în viețile celor patru personaje.

,,Divorț în ziua nunții’’ este o comedie de situație, cu multe momente comice, cu personaje care încercă să-și clădescă un viitor alături de persoana nepotrivită, dar care se trezesc la realitate și prind curajul de a-și schimba destinele.

,,Aventură în patru” la Teatrul InDArt

28.11.2016   RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/aventura-in-patru-la-teatrul-indart/


Dacă e duminică seara, atunci e Teatrul InDArt la Quantic, ,,Aventură în patru” în regia lui Bogdan Gagu, în interpretare actorilor Adelina Mihalcea, Emanuel Bighe, Silvia Gagu, Alin Brancu și Cristina Diaconescu.


Dragostea o putem întâlni oriunde, chiar și într-o gară pustie de comună și chiar, doar într-o mică ,,Aventură în patru”. Ce dovadă mai mare de dragoste din partea unui barbat, decât 145 poezii de dragoste și 100.000 Euro pentru gara în care lucrează aleasa inimii sale, pentru a-și petrece timpul în preajma ei. Într-o gară în care aștepți ore în șir să oprească un tren către București, poți trece de la ignoranță la soluționarea problemelor a două destine neîmplinite, la a ajuta doi necunoscuţi să lase în urmă trecutul nefericit și să meargă mai departe pe un drum comun  și chiar la un nou început în viața ta.


,,Cine știe ce-i dragostea, se ține morțiș de ea’’ – ,,Autentic România”

01.12.2016  RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/cine-afla-dragostea-nu-se-mai-lasa-de-ea-autentic-romania/


Într-o societate invadată de tehnică, neologisme, sărbători importate, modă, etc., mai există totuși români care  apreciează și promovează folclorul nostru românesc, dar și străini de aceste meleaguri, care-l descoperă, apreciază și ne învață cum să-i redescoperim adevărata-i valoare și unicitate. Un astfel de exemplu, în seara reprezentației, a fost Peter, un irlandez îmbrăcat în stil maramureșean, care ne-a destăinuit  în limba română, cât de fascinat este de folclorul românesc și ne-a îndemnat să-l valorificăm și să-l promovăm în continuare.  Acest moment m-a dus cu gândul la Regina Maria, și ea străină, care descoperise portul popular românesc, iia, pe care o purta și promova cu atâta mândrie.

,,Autentic România”, în regia Monei Gavrilaş, având în distribuţie pe actriţa Diana Giubernea şi muzicianul Sergiu Corbu Boldor, este un spectacol care reunește texte populare culese din folclorul autentic românesc, elemente din portul popular precum și momente muzicale vocale și instrumentale de fluier, vioară și caval.

Într-o lume care trece ,,el fugitivo” prin relații de amor, spectacolul ,,Autentic România” aduce în prim-plan dragostea adevărată, curată, unică, ce trece prin momentele ei de bucurie, încântare, incertitudine, dor, tristețe, durere, luptă, biruință, etc.

Reunind poezii vechi, doine, cântece de dragoste şi dor interpretate cu o deosebită sensibilitate artistică, spectacolul te poartă prin momente comice, sobre sau grave și reușește să te acapareze în povestea celor doi îndrăgostiți, pătrunzându-ți până la suflet.

Prin intermediul versurilor și decorului simplu, sunt sugerate în mod subtil elemente etnografice și de peisaj, dar și tradiții, obiceiuri, mentalități.

Așadar, ,,Autentic România” este un spectacol al dragostei și dorului, care îți trezește sentimente și amintiri și care parcă te previne referitor la faptul că ,,Cine știe ce-i dragostea, se ține morțiș de ea’’.


,,Manifest cultural” la Galeria ArtUT

19.02.2017 RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro


În perioada 18 februarie – 17 martie 2017 , un grup de 18 artiști își vor expune lucrările de grafică, pictură, sculptură și ară decorativă la Galeria ArtUT, în cadrul expoziției de grup intitulată semnificativ ,,Manifest cultural‘’, organizată cu sprijinul EVENTS2A și a Facultații de Utilaj Tehnologic.

Deschiderea evenimentului a avut loc sâmbătă 18 februarie și a fost marcat printr-un reușit vernisaj la care au participat organizatorii, reprezentanții Facultații de Utilaj Tehnologic, artiștii expozanți, rude, prieteni, iubitori de artă, fotografi, reprezentanți media, etc. În deschidere,  artistul Vergil Cojocaru Cover a împărtășit gânduri frumoase pline de umor și a ales în mod original să nu vorbească despre expozanți și lucrările lor, ci despre succesul panotarii și a celor implicați în această activitate. S-au inmânat diplome de participare, s-a cântat live muzică folc, iar atmosfera generală s-a înveselit și cu un pahar de vin.

Galeria ArtUT este găzduită de holul Facultății de Utilaj Tehnologic din cadrul Universității de Construcții din București și a fost înființată de către cadrele didactice universitare iubitoare de artă. Gazda permanentă a Galeriei ArtUT este doamna Maria Alexe, cadru didactic universitar atât în cadrul Facultății de Utilaj Tehnologic, cât și al Universității de Artă din București.

Expoziția găzduiește lucrări deosebite, realizate în tehnici și stiluri diferite, specifice creației fiecărui artist în parte.


Închiderea evenimentului va avea loc în data de 17 martie și va fi marcat print-o licitație.


HELP WITH ART – vernisaj cu scop caritabil

20.03.2017  RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/help-with-art-vernisaj-caritabil/


În ziua de 14 martie 2017, a avut loc un eveniment caritabil inedit, intitulat sugestiv HELP WITH ART, în cadrul căruia pictura, muzica, arta culinară și arhitectura s-au întâlnit și s-au unit pentru un scop nobil și umanitar. 

Prin intermediul ,,Interact Atheneum București’’, o organizație non-guvernamentală pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, evenimentul a fost organizat de către cinci liceeni frumoși, inteligenți și cu inițiativă, elevi în clasa a X-a la Colegiul Național Sfântul Sava din București: Mara Ioana Voican, Ruxandra Bârsănaru, Ana-Maria Jercan, Filip Alexandru Crintea și Andrei Souca. Împreună cu artiștii plastici și iubitorii de artă, și-au propus să ajute copiii în nevoie de la Centrul Social Bilciurești, județul Dâmbovița, printr-un proiect al Asociației “Șansa Ta”.

Printre artiștii plastici care au răspuns invitației cu lucrările lor se numără Paul Mecet, George Costea, Florentina Bazgan, Laura R. Maria, Andreea Mihăilescu, Silvia Niculae, Daiana Gabriela, Mihai Potcoavă, Elena Florescu, Mihai Ionescu, Cîrstina de la Studina, Raluca-Ioana Enăchescu, Romenno. Emanoil Marinescu, etc.

Deschiderea evenimentului a fost onorată de doamna doctor Carmen Trufaș, iar atmosfera a fost întreținută de Livia Ioniță (pian) și Alina Iorga (vioară) cu  muzică clasică și de film   (Salut d’amour – Elgar,  Valsul nr. 2 de  Sostakovich, câteva piese din ,,Fantoma de la Operă’’, Once in a december – filmul Anastasia, etc.).

Preparatele culinare deosebite și rafinate au fost oferite cu sprijinul Farmaciilor 2NA, iar firma ArtMark a pus la dispoziție, la un preț promoțional, șevaletele pentru expunerea lucrărilor.

Gazda evenimentului a fost sediul central al UniCredit Bank din Bulevardul Expoziției nr. 8,  o clădire nouă,  cu arhitectură modernă, cu volumetrii îndrăznețe și spații dinamice, cu o imagine generală reprezentativă pentru prestigiul şi importanţa în societate a tipului de instituți pe care o găzduiește.

Atmosfera generală a evenimentului a fost una călduroasă și plină de prietenie, atmosferă caracteristică lumii artiștilor.

Fondurile strânse din taxa de intrare, precum și din vânzarea lucrărilor dăruite de către artiștii plastici, au ajuns la frumoasa sumă de 2550lei.

Să sperăm că vor reuși să aducă un plus de bucurie copiilor din Centrul Social Bilciurești, județul Dâmbovița.



„VALUL GRECESC” – ediția a V-a

24.03.2017  RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/valul-grecesc-editia-a-v-a/


În ziua de 15 martie 2017 a avut loc a V-a ediție a evenimentului cultural ,,VALUL GRECESC”. Organizat de Uniunea Elenă din România, Filiala Elenă București, Liga Navală Română, Asociaţia “Sculptor Marinar Laurenţiu Macarie” și Truicart Events, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru select, călduros și prietenos la sediul Uniunii Elene din București și a cuprins un vernisaj, o lansare de carte și un moment de muzică și dans tradițional grecesc.

Evenimentul a fost înnobilat de prezențele unor personalități precum domnul Dragoș Gabriel Zisopol (președintele și deputatul Uniunii Elene din România), domnul Amet Aledin (ministru secretar de stat la Departamentul pentru relații interetnice), președintele Ligii Navale Române, curatorul expoziției Dan Tudor Truică, de membrii comunitaților elene, italiene și turcești din România, de artiști plastici, iubitorii de artă, etc.

Sediul Uniunii Elena va găzdui până în data de 29 martie expoziția de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă, care reunește lucrări ale artiștilor plastici Elena Vera Ciobanu, Cecilia Găinaru, Anita Rădulescu, Raluca-Ioana Enăchescu, etc.

Lansarea cărții ,,Sophocles Rasty-Patzalis – farmacist și om de cultură – povestea familiei’’ a fost făcută de însăși autoare, Emilia Rasty-Patzalis, printr-o remarcabilă prezentare însoțită de o proiecție video.


În final, atmosfera evenimentul a fost înveselit de membrii ansamblului ,,Asteria’’, care au interpretat dansuri tradiționale grecești și care au antrenat în ritmul lor, o parte din publicul prezent la eveniment.



„SALONUL NAȚIONAL DE ARTĂ MEDIEVALA” – ediția a X-a - 2017

08.10.2017  RALUCA-IOANA ENĂCHESCU

www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/salonul-national-de-arta-medievala-2017/


În perioada 18 septembrie – 19 octombrie 2017, la  Biblioteca Naţională, în spaţiile expoziționale AvanGarden, Symposium și Euforia, se desfășoară a treia ediție a  Salonului de Artă Medievală –  Ipostaze Medievale – Interferenţe C@rteProPatrimoniu – Revalorificări contemporane..

Această ediție reunește lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă a peste 100 de artiști români, care propun publicului iubitor de artă, o reinterpretare contemporană a timpului și artei Evului Mediu.

Atât prin tehnicile abordate, cât și prin tematica și viziunea fiecăruia, artiștii ne deschid subtil o portă a timpului, ce ne invită într-o lume de mult trecută, dar rămasă încă vie în spiritul multora dintre noi.

În lucrările de pictură, tehnicile variază de la pictura pe pânză și lemn până la frescă.

Lucrările de sculptură sunt realizate din lemn, piatră sau bronz, dar regasim și interesante instalații, obiecte complexe care combină mai multe tehnici și materiale.

De asemenea, arta decorativă este bogat reprezentată prin lucrări de tapiserie, mozaic, ceramică, metaloplastie, etc.

Expoziția de față dovedește faptul că medievalul încă fascinează imaginația artiștilor contemporani.

Parcurgând expoziția, putem observa faptul că, în mare, artiștii nu s-au rezumat doar la o singură tehnică, ci au mixat și experimentat liber diverse tehnici, care creează un ambient variat, în care fiecare lucrare te surprinde prin originalitatea ei.

Așezate într-un spațiu expozițional extrem de generos, de proporții asemănătoare celor medievale, și bine luminat, ce-i drept, artificial, lucrările par niște străjeri amuțiți ai timpului, care te chemă să le admitiri frumusețea și să le înțelegi mesajul. În sala împunătoare, asemenea Marelui Univers al Artelor, noi privitorii și artiștii păream trecători efemeri ai timpului. deși nu s-a inventat încă Mașina Timpului, oamenii își caută mereu timpul sufletului lor, visând prin intermediul artelor.

Articol semnat: Raluca-Ioana Enăchesci și Matei Enric
Fotografii: Vlad-Iulian Fodor



MATEI  ENRIC – un spirit liber și creativ

08.10.2017  RALUCA-IOANA ENĂCHESCU
www.ideon3d.ro
http://ideon3d.ro/matei-enric-un-spirit-liber-si-creativ/



Matei Enric este creatorul unor lucrări deosebite, în fața cărora rămâi uimit și fascinat, datorită monumentalității lor, datorită suportului pe care este redată pictura – fragmente din lemn îmbinate ce întrunesc un ansamblu, datorită personajelor reprezentate în diverse ipostaze și roluri, datorită simboluri folosite – religioase sau mistice, care nu se rezumă doar la creștinism, și datorită cromaticii bine stăpânite. Lucrările lui te invită într-o călătorie în timp, îți fac cunoștință cu personaje și lumi medievale, biblice sau mitologice și te invăluie și capturează în misterul lor.

După cum mi-a mărturisit artistul, ,,o lucrare se naște în conștiința mea și prin mine intră în realitate și devine parte din realitate’’. El ,,vede’’  lucrările în detaliu, apoi desenează schița și face un studiu cromatic în prealabil, astfel încât în momentul în care începe să lucreze propri-zis, el știe exact cum va arăta în final viitoarea creație. Însă de la schiță până la lucrare, este o cale foarte lungă, ce durează luni de zile de muncă: confecționarea suportului din lemn din scânduri îmbinate cu cepuri și încleiate,  finisarea lemnului, pregătirea suprafeței pentru pictat, apoi pictura în sine, din starturi suprapuse de culoare de tempera.

Matei Enric consideră că ,,în artă, importantă este viața interioară și nu cea exterioară, iar superficialitate în artă duce la o artă de consum, care nu transmite nimic esențial și devine deci un obiect neînsuflețit’’. Pentru el, ,,o lucrare, dar și o expoziție, trebuie să reprezinte un spectacol vizual, al cărui prim spectator sunt eu, apoi spectacolul devine public, iar fiecare privitor vede același spectacol din unghiul lui de vedere’’.

Ca student, apoi absolvent al secției de Artă Plastică – Patrimoniu Cultural (restaurare frescă) din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Matei Enric și-a început cariera artistică și expozițională încă din anul 2000 cu lucrări de artă sacră – icoane pe lemn și conservare/restaurare frescă. Fiind însă, după cum a mărturisit într-un interviu, ,,un spirit liber și creativ’’, Matei nu a dorit să continue această formare profesională. A fost un tânăr hotărât, care a știut încă de la cincisprezece ani, ce vrea să facă: să creeze ansambluri, bucăți-fragmente din lemn, care să recompună o imagine pe perete. ,,Mi-am asumat foarte clar destinul ăsta și am urmărit această menire toată viața mea!’’.

Astfel, urmărindu-și menirea, începănd din anul 2004 a avut o remarcabilă activitate artistică constând în creearea unor lucrări ansamblu uimitoare, expoziții personale de succes în București, expoziții de grup în galerii de artă, muzee, instituții cu caracter cultural, etc, în București, Aiud, Brașov și Dej, a fost prezent la prima ediție a târgul de artă ,,ART SAFARI”. Matei însă nu s-a limitat doar la atât. A depășit granițele țării participând în cadrul unor expoziții colective în Vichy (Franţa), Raska (Serbia), Washington și New York (SUA), iar lucrările sale se află în colecții particulare din Franța, Italia, Serbia, Ungaria și S.U.A, dar bineînțeles și în România.

Pentru Matei Enric, arta dă însemnătate existenței și este ,,un mod de a însemna existența, un mod de a lupta cu condiția umană efemeră, o posibilitate de a rămâne în eternitate prin tot ce ai creat’’.


,,Toate lucrările mele sunt despre mine și existența mea și despre modul la care se raportează conștiința mea la existență’’.