BIOGRAFIE




Date personale:


·   Născută în 03.02.1974, București

·   Provin dintr-o familie de intelectuali, cu vaste ramificaţii în mai toate sferele artei (poezie, pictură, literatură de sertar, grafică, sculptură, balet, arhitectură). Tata architect, desena, picta în acuarelă, compunea poezii și facea fotografii. Bunicul medic, a compus poezii, a scris un roman și picta. Doua dintre surorile acestuia au fost pictorițe, absolvente de Arte Frumoase la Iași, elevele pictorului Octav Băncilă. Un strabunic sculpta în lemn. O verișoară a tatălui, balerină. (detalii în pagina CRONICĂ ARTISTICĂ DE FAMILIE)

·   Încă din copilărie am răsfoit albumele de artă aflate în biblioteca părinților mei, am ascultat discuri cu muzică simfonică din colectia tatalui meu; am frecventat spectacole de operă, balet si teatru. În acea perioadă mi s-a format simțul estetic și interesul pentru artă. Am călătorit prin țară și peste hotare, vizitând orașe, monumente de arhitectură și mari muzee ale lumii  (Galeriile Uffizi, Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofia, Galleria dell’ Accademia din Venetia si Florenta, Muzeul Vaticanului, Muzeele Rodin, Brancus, Muzeul de arta din Atena, etc.)

Studii:

·   Scoala de Artă București, secția ,,Decorațiuni interioare’’,  artist Elena Borundel – 2014-2016;
·   Curs “Arta Actorului“ – Școala de duminică – U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale“ Bucuresti – 2012;
·   Master Peisaj și Teritoriu – Facultatea de Urbanism - U.A.U.I.M. - 2008-20010;
·   Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” București, Arhitectură, absolvent 2000 ;
·   Școala de muzică și arte plastice nr. 2 Bucuresti – secția Pian – 1981-1988;
 
 .  Cursuri particulare: 
           balet - la Școala de balet Solei,
           tango argentinian, 
           actorie - la GO PLAY ART, 
           acuarelă - cu arh. Mugur Popa, 
           olărit - cu meșterul popular Cristian Munteanu, etc.


Afilieri:

·   2018 - Uniunea Artiștilor Plastici din România - Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare 
·   2017 - VISARTA - Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale

Activitati creativ – artistice :

·   lucrări artă decorativa în tehnici precum mozaic, vitraliu Tiffany, pictură pe sticlă, gravura pe             sticlă, țesut, traforarea lemnului, papier mache, etc. (pagină Facebook Raluca-Ioana Enachescu – Artă decorativă);
·   confecționare bijuterii și diverse manufacturi (pagină Facebook Ralu manufactures);
·   fotografie (pagină Facebook Fotografii din călătorii);
·   pictură: acuarelă
·   grafică: digitală
·   Cursuri pentru școlari: “Lucru manual”, ”Croitorie și lucru manual”, “Margelit și lucru manual’’         la Afterschool Conil Kindergarten – 2012-2015;
·   Tabăra de creație pentru copii “Meșteșuguri, manufacturi, eleganțî și bune maniere” – Conil’s               Camp, Brănești, jud. Ilfov - iulie 2013;
·   prefață roman ,,De la un rasărit la un apus de soare’’  - Mihai Gh. Enăchescu (bunicul meu);
·   grafică copertă carte - volume poezii semnate de Mihai-Gabriel Enăchescu (tatăl meu);
·      publicistică - articole (impresii de la expozitii, vernisaje, spectacole de teatru, artiști plastici, etc,) publicate pe site-ul www.ideon3d.ro.(detalii în pagina PUBLICISTICĂ)


ARTĂ DECORATIVĂ


Sunt un artist complex, implicându-mă în artă decorativă, pictură, grafică, artă de inspiraţie religioasă, bijuterie hand made, fotografie, etc. Abordez multiple tehnici de lucru (mozaic, traforarea lemnului, papier mache, ţesut, colaj textil, vitraliu, pictură și gravură pe sticlă, etc), combinându-le cu succes pe diferite suporturi de lucru.

Tehnica mea favorită, este cea a mozaicului, în care deschid un drum nou, continuându-l pe cele ale tradiţiei; modernizez şi mai mult, dau o decorativitate proprie; folosesc intarsii de metal, pietre de diferite forme şi dimensiuni (pe care singura le tai), combinâd cu tehnica papier mache pentru a ieşi în relief şi a da volum compoziţiei.Acuarela este tehnica cea mai nou abordată care reprezintă pentru mine o alternativă artistică mai lejeră și mai rapidă față de tehnica mozaicului.

“Pentru mine creatia reprezinta scanteia Divina prelucrata prin sufletul si mintea artistului. O lucrare nu este rodul unei prime si singure idei si nici o executie. Ideea de pornire este prelucrata, imbunatatita, completata, iar finalul este de multe ori neasteptat. Se intampla sa lucrez multe luni la o lucrare, fie datorita tehnicii mai grele, fie datorita faptului ca nu ajung repede la acea "forma" perfecta. Cu siguranta ca, tot ce am studiat sau experimentat ma ajuta tehnic, plastic si influenteaza forma finala a creatiei. De asemenea mai intervin si o serie de alti factori: talentul, genetica, temperamentul, caracterul, conceptia si stilul de viata, influentele altor persoane (profesori, indrumatori, etc.), sansa, destinul, etc. In concluzie: o lucrare-o creatie este "un eu" la momentul respectiv, pentru ca la creatia dinainte am fost "altcineva", iar la creatia urmatoare voi fi "altcineva".”

 (din dec 2014, până în prezent)

EXPOZIȚII  (detalii în pagina EXPOZIȚII)

EXPOZIȚII DE GRUP în țară și în străinătate 

•   EXPOZIȚII DE GRUP/SALOANE NAȚIONALE, BIENALE NAȚIOANLE  în România în cadrul unor evenimente culturale (Festivalul de Teatru urban – Teatrul sub lună, Târg de artă altfel, etc.), spații expoziționale ( sediul UCIN, Centrul de Afaceri București-Sud, Hotel Crowne Plaza, etc.), în galerii de artă (Galeria Romana, Galeria Labyrinth, Galeria ArtUt, Sala de expoziții Constantin Brâncuși - Palatul Parlamentului din București, Galeria de artă ,,Victoria din Iași", Galeria de artă Brăila, Galeria de artă  Lascăr Vorel din Piatra Neamț), instituții culturale (Casa de cultură Fr. Schiller, Biblioteca Națională a României, Biblioteca județeană Călărași) și în muzee (Muzeul de artă Piatra Neamț, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti - Casa Glod, Sala Focșa, Casa Memorială Dumitru Norocea din Curtea de Argeș);
•    VERNISAJE ÎN SCOP CARITABIL în București;
•    EXPOZIȚII DE GRUP în ITALIA (Taranto - Galeria Municipală de Artă - Castelului Aragonese, Pisa - GAMeC Centro Arte Moderna a Pisa, Treviso - Casa dei Carraressi)

 EXPOZIȚIE PERSONALE
 - ,,ANOTIMPURILE CREAȚIEI – CĂUTĂRI DE ÎNCEPUT’’ la Galeria Occidentului, București, 2017.
 - ,,ALEGORIE’’ la ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Arcelor, București, 2018.
 - ,,ÎNTOARCERE LA ORIGINI’’ la Galeria de artă Lascăr Vorel, Piatra Neamț, 2020.

PREMII
DIPLOMĂ DE EXCELENTĂ - Bienalei Naționale de artă plastică ,,Lascăr Vorel’’, 2019 


APARIȚII ÎN MASSMEDIA  (detalii în pagina MASSMEDIA)

   Rubrică permanentă pe site-ul www.ideon3d.ro, Atelier-tehnici mixte.
•   Articole referitoare la activitatea mea artistică pe site-ul www.ideon3d.ro.
•   Interviu acordat lui Dan Preda ,,Anotimpul căutărilor de început în creația Ralucăi-Ioana Enăchescu , CURIERUL NAȚIONAL nr.7389 din 5 mai 2017.
•   Articol semnat Dan Preda ,, Mozaicurile Ralucăi Enăchescu – creații inedite în peisajul artistic’’, CURIERUL NAȚIONAL nr. 7332 din 10.02.2017.
• Revista INDEPENDENȚA ROMÂNĂ nr. 30 - iulie 2017.
•   Articole/documentare - expoziții/saloane de grup


CATALOAGE/ENCICLOPEDII (detalii în pagina CATALOAGE/ENCICLOPEDII)

•  Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, volumul 8, Editura Arc200, 2018 , 
•  Catalogul expoziției ,,Tendenze visivo dopo il Plostmodernismo’’, 2018, 
•  Catalogul Bienalei Internaționale de artă ,,Arca di Noe’’, 2017, 
•  Catalogul expoziției ,,D' Effetto’’, 2017, 
•  ARCUB ,,Raport de activitate 2018’’,.
•  Catalogul Bienalei Naționale de artă plastică ,,Lascăr Vorel’’, 2019, 
•  Catalogul Salonului Național de Plastică Mică Brăila, 2020, 
•  Salonului Național de Plastică Mică Brăila, 2021,


CRITICĂ (detalii în pagina APRECIERI/CRITICA DE SPECIALITATE)
•  Vergil Cojocaru Cover (pictor, membru UAPR)
•  Adrian Stoenică (arhitect, pictor, membru UAPR, membru al Asociației Pasteliștilor Spanioli)
•  Elena Borundel (artist plastic, membru UCIN, membru UAPR, expert consultant la Școala de Artă)
•  Armand Steriadi (critic de artă)
•  Speranța Ștefănescu (critic de artă)
•  dr. Marius Tița (critic de artă)


 FOTOGRAFIE

·         Participare la concursul de fotografie “OCHIUL MAGIC” 2014;
·         Publicare fotografii pe site www.b365.ro, în articolele semnate de Miruna Bărdulete din seria “București – subiectiv prin obiectiv’’ : Calea Victoriei (articolul din 17 oct. 2014), Piața Romană (articolul din 03. Oct. 2014), Arhitectura orașului și clădirile simbol (articolul din 09. Ian. 2015), Lacurile capitalei (articolul din 12. Dec. 2014), Cartierele Militari și Cotroceni (articolul din 24 oct. 2014);
·          Participare la concursul  fotografic “FOTOGRAFIA DE STRADA” organizat de către Asociația “Bucureștiul meu drag” , 2014;

·         ,,Expoziție de arta decorativa, pictura, fotografie’’ în cadrul Festivalului de teatru urban ,,Teatru sub lună’’, ediția I,  3-26 iulie 2015.