LUCRĂRI

TEHNICA MOZAICULUI


ADIERE DE VĂNT
Tehnica: mozaic
Dimensiuni: 50 x 53 cm
Anul creației: 2015





Mozaicul «Adiere de vânt» se remarcă prin cromatica sa deosebita, precum și prin alăturarea celor două tehnici total diferite: mozaicul și pictura. Lucrare prezintă o  compoziție dinamică cu două centre de interes, reprezentată de linii curbe rasucite, cromatica contrastantă și două personaje zoomorfe aflate in mișcare, în zbor. Cele două tehnici de lucru se îmbină armonios, iar elementele de limbaj plastic, linia, punctul, pata de culoare se remarcă cu acuratețe.
Incadrată de către pictorul Vergil Cojocaru Cover în curentul Suprarealism, lucrarea «Adiere de vânt», primeste, spre surprinderea artistei Raluca-Ioana Enăchesc, variate interpretări/întelegeri, din partea privitorilor.



ANOTIMPURILE

Cvadiptic
Tehnica: mozaic
Dimensiuni: 4 x 35x67 cm
Anul creatiei: 2015





Lucrarea ,,ANOTIMPURILE" este un cvadiptic. Compusă din patru piese cu aceleaşi dimensiuni (35x67cm), lucrarea înfăţişează, în viziunea mea, cele patru anotimpuri (Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna), aşa cum se succed si se manifestă ele în ţara mea. Anotimpurile sunt personificate, reprezentate de siluete feminine graţioase, sensibile, nobile. Prezenţa fiecărui anotimp este sugerata prin intermediul culorilor, vegetatiei specifice şi a unui instrument muzical. Mesajul transmis pe mai multe planuri, stimulează percepţia lucrării prin mai multe simţuri:  văz, auz, miros, gust. În toate cele patru piese componente ale lucrării, se remarcă prezenţa soarelui, astru ceresc ce influenţează întreaga natura. În mod inevitabil, succesiune anotimpurilor, cu temperaturi şi fenomene naturale diferite, te determină şi antrenează la o continuă adaptare, readaptare. Putem spune că lucrarea este o graniţă dintre două lumi diferite, dintre o lume imaginară, de poveste, de linişte şi lumea reală care este într-o continua transformare şi ne solicită adaptabilitatea permanentă. Influenţe ale acestei lucrări sunt cu siguranţă arta antichităţii romane (prin tehnica aleasă-mozaic), stilul Art Nouveau (prin elementele si simbolurile folosite precum si a elementelor de limbaj plastic), ,,Anotimpurile" lui Antonio Vivaldi (prin mesajul acustic transmis de instrumentele muzicale). Întrega lucrare este o odă adusă Soarelui, Naturii şi Creatorului ei.



ODETTE
Tehnica: mozaic
Dimensiuni: 50 x 50 cm
Anul creației: 2016



Impresionată încă din perioada copilăriei de spectacolul de balet ,,Lacul lebedelor" a lui P.I. Ceaikovski, familiarizată în timpul Facultăţii de arhitectură cu arta antichităţii romane şi stilul Art Nouveau, lucrarea ,,Odette" este reprezentare frumuseţii şi graţiei la cel mai înalt nivel. Lucrare reprezintă o lebădă, una dintre cele mai frumoase creaturi ale Domnului, delicată şi suavă, un pic sfioasă, a cărei puritate interioară se distinge din propria-i expresivitate. Lucrarea prezintă doua abordări texturale : una din mozaic şi alta din chit modelat, delimitate de un semicerc din cupru reprezentând astrul ceresc coborât în asfinţit. Prin această reprezentare am dorit să sugerez o reîntoarcere în timp, când mozaicul juca un rol însemnat în decorativism, şi să-l repun în valoare la timpul prezent, asemenea unei fresce parţial pastrate şi conservate. Lucrarea ,,Odette" încântă privitorul, transmiţându-i o stare de linişte şi îndemnându-l parcă la curăţirea şi purificarea sufletului.



CREATURA MARINĂ
Tehnica: mosaic și papier mache
Particularități: în relief cu intarsii de matal - cupru
Dimensiuni: 60 x 80 cm
Anul creației: 2016




Creatura Marină este o lucrare executată în tehnicile mozaic și papier mache. Piesele de mozaic folosite au diferite forme și sunt din material ceramic. Tehnica papier mache m-a ajutat să dau volume unor elemente ale compoziției, iar intarsiile de metal - cupru le-am folosit pentru a delimita anumite forme. Lucrarea înfățișează un fel de creatură mitologică, o creatură a apelor. În compoziția lucrării se remarcă forma spiralei folosită în mod repetitiv.



CREATURA ÎNARIPATĂ
Tehnica: mosaic
Particularități: în relief cu intarsii de matal –cupru și piese mozaic din sticlă
Dimensiuni: 60 x 80 cm
Anul creației: 2016



Creatura Înaripată este o lucrare executată în tehnicile mozaic și papier mache. piesele de mozaic au diferite forme și sunt din material ceramic și sticlă (ochiul). tehniva papier mache m-a ajytat să dau volume unor elemente ale compoziției, iar intarsiile de metal - cupru le-am folosit pentru a delimita anumite forme. Lucrarea înfățișează un fel de pasăre preistorică, ocreatură înaripată, ce pare a se fi păstrat în timp asemenea unei fosile preistorice. forma lenticulară este folosită pentru a sugera atât ochiul, cât și penajul colorat al păsării.



ÎMBRĂȚIȘARE
Tehnica: mozaic și papier mache
Particularități: în relief, cu intarsie de metal - cupru
Dimensiuni: 50 x 50 cm
Anul creației: 2017



Lucrarea ’’Îmbrățișare’’ este realizată în tehnica mozaicului de către Raluca-Ioana Enăchescu, artistă ce deschide drum nou în această tehnică, continund pe cel al tradiției și modernizează, introducând elemente noi precum intarsiile de metal-cupru (în cazul de față Soarele), combinănd printre piesele ceramice preponderente și piese de sticlă sau marmură (după caz) și combinănd cu tehnica papier mache creză volum unor elemente din cadrul compozițiilor sale (în cazul de față aripile păsării).
Lucrarea ’’Îmbrățișare’’ reprezintă o lebădă alba, una dintre cele mai frumoase creature ale Domnului, delicate și suavă, care reprezintă întruchiparea inocenței și a iubirii, a dăruirii fără limite. Pasărea este reprezentată cu aripile deschise, îmbrățișând sugestiv Soarele.
Compoziția lucrării este aproape simetrică, dar cromatica și așezarea pieselor de mosaic imprimă lucrării dinamism și vivacitate.

Lucrarea este un indemn la iubire în cea mai pură formă. Soarele încălzește natura cu razele lui iar lebăda transmite dragoste și afecțiune, imbrațișări necondiționate.

ÎNGERUL PĂZITOR
Tehnica: mozaic 
Particularități:  cu intarsie de metal - cupru
Dimensiuni: 55 x 110 cm

Anul creației: 2017







ELEMENTELE PRIMORDIALE

Cvadiptic
Tehnica: mozaic
Dimensiuni: 4 x 35x67 cm
Anul creatiei: 2018






MAMA NATURĂ

Cvadiptic
Tehnica: mozaic
Dimensiuni:  cm

Anul creatiei: 2019







POMUL CUNOAȘTERII BINELUI ȘI RĂULUI

Tripti
Tehnică mixtă: mozaic, pictură ulei, bricolaj
Dimensiuni:  cm 110 cm x 85 cm

Anul creatiei: 2020






Seria ZOOM

5 mini mozaicuri
Tehnica: mozaic
Dimensiuni:  32cm fiecare
Anul creatiei: 2020
















                                 TEHNICI MIXTE


PĂUN

Tehnica: traforarea lemnului, vitraliu Tiffany, pictură
Materiale : lemn pictat în culori de vitraliu și sticlă
Dimensiuni: 50 x 80 cm
Anul creației 2015


Realizată în tehnici mixte – traforarea lemnului, vitraliu Tiffany şi picură în culori de vitraliu, lucrarea ,,Păun" propune ca temă o pasăre deosebită, multicoloră, un păun care capteze întreaga atenție a privitorului. Încadrat într-un arc gotic ogival, înconjurat de pete de culoare, păunul se citeăte cu mare claritate, etalandu-și cu grație penajul viu colorat. Se remarcă prezenţa tutelară a soarelui, care atrage privirile în colțul din stânga sus, iar întrega compoziţie este echilibrată prin distribuţia riguroasă a celor zece discuri din sticlă colorată, ce sugereză penajul caracteristic păsării. Influenţată de stilul Art Nouveau, lucrarea ,,Păun" este o creaţie armonioasă, veselă, colorată, obtimistă şi  delectează ochiul și bucură sufletul.


DOR
Diptic
Tehnica: traforarea lemnului, colaj textil, pictură
Materiale : lemn pictat in culori de vitraliu, textile (tafta, satin, fir argentin) 
Dimensiuni: 2 x 55 x 77 cm
Anul creației: 2016




Lucrarea ,,Dor’’ se remarcă în primul rând prin simetria compoziției, prin cromatica sa , precum și prin simbolurile care alcătuiesc intreaga «scenă». Diferitele texturi contrastante ce intră în componența lucrării, materiale reci-calde, mate-lucioase sunt alese cu atenție. Tehnica de traforare a lemnului și tehnica colajului textil se imbină armonios fiind susținute de cromatica atent aleasă fiecărui element-simbol.
Lucrarea ,,Dor’’ pornește de la mitul ,,Adam și Eva’’, cele două personaje primind de data asta pedeapsa despărțirii. Aceasta ruptură este vizibilă, iremediabilă iar durerea nu este doar a celor doua personaje, ci este preluată și impărtășită și de către natură.
In lucrare ,,Dor’’ se observa un permanent dialog între elemntele feminine (Luna, femeia) si cele masculine (Soarele, bărbatul), dialog evidențiat chiar și prin cele doua tehnici de lucru folosite,  echivalente  indeletnicirilor – cusutul și dulgheria.
Lucrarea ,,Dor’’ are o dimensiune terestră dar în același timp și una cosmică. Copacul și cei doi îndrăgostiți, cerul și astrele au o legatura tainică și totodată, indisolubilă.



EVADARE ÎN LIBERTATE
Tehnica: bricolaj, tesut, pictura
Materiale : lemn pictat in culori de ulei, lana
Dimensiuni : 50 x 80 cm
Anul creației: 2016



Lucrarea a fost creată pentru Expoziția ,,CusiSmArt”, desfășurată în periioada 13-28 mai 2016 la sediul Uniunii Cineaștilor din România(UCIN).
Lucrarea reflectă un anumit moment al vieții mele personale, moment în care am evadat din viața familială, și m-am rupt de acele răspunderi pe care o soție și o mamă le are față de cămin și care m-au încorsetat mulți ani, nepermițându-mi propria-mi exprimare. Odată cu evadarea, au urmat încercările, căutările, iar într-o zi, așa dintr-o dată m-a fulgerat dorința de a recupera ghergheful bunicii și de a învăța să țese. Am descoperit , cu totul întâmplător, că această tehnică se preda la secția ,,Decorațiuni interiore’’ a artistei Elena Borundel, în cadrul Școlii de artă București. Odată ajunsă în acea sală de curs, profesoara, asemenea unui înger, mi-a deschis ,,Poarta’’, introducându-mă în lumea artei și a creației de înaltă clasă, învățându-mă multe tehnici de lucru și cerundu-mi standarde ridicate de creație, demne de expoziție.
Am ales ca mod de reprezentare, calul, animal mult exploatat de către om de-a lungul vremilor, care a fost și el eliberat, odată cu inventarea motorului cu aburi, apoi a dezvoltarii mijloacelor de transport motorizate.
Așadar, am descoperit faptul că arta îți oferă exprimarea liberă a propriului eu.





PICTURĂ PE STICLĂ




COPACUL DIN SUFLET
Tehnica:  pictură pe sticlă
Materiale : sticlă, foiță de cupru, cupru, culori de vitraliu
Dimensiuni : 35 x 40 cm
Anul creației: 2015







ORIZONTURI
Tehnica: gravură și pictură pe sticlă
Materiale : culori de ulei, foiță de cupru, sticlă
Dimensiuni : 35 x 40 cm
Anul creației: 2015






FUIOR DE NATURĂ
Tehnica:  pictură pe sticlă
Dimensiuni : 35 x 40 cm

Anul creației: 2015



PICTURĂ ULEI


LOCUL SFINȚIT
Tehnica : ulei pe placaj
Dimensiuni : 17 x 25 cm
Anul creației : 1978
Lucrare în colaborare cu Mihai-Gabriel Enăchescu (tatăl artistei)




Tatăl meu, arhitectul Mihai-Gabriel Enăchescu, a fost părintele căruia îi datorez cel mai mult din educația mea…mi-a deschis interesul către artă, sub toate aspectele ei, muzică, arte vizuale, arhitectură, fotografie, etc. E a fost cel care îmi spunea mereu ,,Tu ai talent’’, dar la acea vreme, și chiar mult timp nu l-am descoperit.
La vârsta de 4 ani și cca 5 luni, a avut răbdare cu mine și mi-a pus pensula și uleiurile sale la discreție, iar eu copil neștiutor am mâzgâlit, cu oarecare nerăbdare. Așa au ieșit cerul, stâncile, un șuvoi de apă, un brad crescut pe înălțime la scăparea din neîndemânare a pensulei.. Apoi m-am plictisit și am plecat…dar el, nu a lăsat lucrarea neterminată. Eu pictasem din întâmplare,,locul’’, iar el cu înțelepciunea-i de adult, l-a ,,sfințit’’ desenăd cu discreție o mica biserică.



ACUARELĂ

















































ICOANE